Липсата на знания не ги притеснява и те искрено се забавляват с невежеството си

Липсата на знания не ги притеснява и те искрено се забавляват с невежеството си
15-11-2023г.
0
Гост-автор

Онова състезание за тийнейджъри по БНТ следите ли го? Като представителна извадка на българското образование е. 

Голямата част от участниците са ученици в така наречените елитни училища, където се влиза  с приемен изпит, а онези от обикновените училища предполагам са от отличниците.

Но без разлика в какво училище учат, децата са с отчайващо ниска обща култура, крайно недостатъчни знания по изучаваните предмети и къса памет. Те не помнят онова, което са изучавали преди три-четири години, а аз го помня, макар да съм го изучавала преди петдесет. Но в онзи "мракобесен" соц, освен всичко друго се учеше здраво.

Въпреки, че състезанието се казва "Това го знам", обикновено побеждава не участникът, показал най-добри знания, а онзи, който познава снимките на известните - много глупаво решение от страна на сценаристите. При това не на известните българи, а на нашумели западни звезди.

Не е ли шокиращо да кажеш, че Св.Св. Кирил и Методи са спонсорите на СУ "Кл. Охридски", да не си чувал за първия български космонавт, да не познаваш Г.С. Раковски, Хр. Ботев, баба Тонка Обретенова и дори да не знаеш какво представляват филмовите награди "Оскар"?

А най-тъжното е, че почти винаги отговорите се изричат с лека въпросителна интонация, което идва да покаже, че децата далеч не са сигурни в знанията си. В повечето случаи, липсата на знания не ги притеснява и те искрено се забавляват с невежеството си.

Бъдещето вероятно ще ни прости много грешки, но тази - никога.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.