Медии и спекулации

Медии и спекулации
25-03-2023г.
0
Гост-автор

От Кирил Атанасов - прессекретар на Президента Румен Радев:

Всеки човек, особено журналистът, дължи на колегите си и на обществото истината, а не версия на нея. Считам, че ако представител на държавна институция обърне внимание на представител на медия, че е допуснал грешки в репортажа си, редно е най-малкото да се проверят фактите, а не да се тиражира интерпретация, която не отговаря обективно на случилото се.

През последните два дни имаше примери за, съзнателно или не, спекулативно отразяване на участието на президента в заседанието на Европейския съвет. Ето фактите: 

Заключенията на Европейския съвет не се подписват, което изключва възможността под тях да стои подписът на българския президент. Твърдението за обратното, каквото има в материала на репортера на Нова телевизия Антоанета Николова, не отразява истината и поражда внушения. 

Заключенията на Европейския съвет не пораждат преки правни ангажименти за страните членки на ЕС и не ги задължават да изнасят въоръжение и боеприпаси за Украйна.

Заключенията на Европейския съвет от 23 и 24 март отразяват позицията на ЕС за оказване на икономическа, хуманитарна, финансова и военна подкрепа от страна на ЕС към Украйна, като изрично е записано „без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави-членки“. Политиката на сигурност и отбрана е резултат на суверенни решения на всяка страна членка на ЕС.

Преди началото на заседанието на Европейския съвет президентът каза пред представителите на медиите, включително пред репортера на Нова телевизия, че България има своя позиция по темата и няма да използва европейски механизъм за укрепване на националния отбранителен капацитет, за да участва в съвместни поръчки за производство на боеприпаси за Украйна. Подчерта го няколко пъти. 

На интернет-страницата на Европейската отбранителна агенция е публикуван списъкът на държавите от ЕС, които са изразили към момента намерение да провеждат съвместни поръчки за производство на боеприпаси за Украйна. България не е сред тях и това лесно може да се провери.

В телефонен разговор обърнах внимание на репортера на Нова телевизия, че начинът, по който интерпретира Заключенията на Европейския съвет, е манипулативен. Най-малкото защото президентът не е подписвал нищо в Брюксел и изрично е посочил какво няма да подкрепи България. Обвиненията в двуличие оставям на съвестта на написалите ги.

В обедната емисия на Нова телевизия на 24 март дословно се казва: „България е подписала този документ. Доста странна е българската позиция, защото от една страна ние поставяме условия за украинската помощ, когато става въпрос за военни съоръжения, от друга страна подписваме документите.“ 

Мисля, че е дълг на всеки да се информира за цялата картина, преди да информира обществото за нея. Така всички тези коментари щяха да са излишни.

В телефонния разговор, разбира се, не съм заплашвал репортера на Нова телевизия и изрично подчертах, че не желая да изпращам право на отговор. Казах това и на редакцията на медията, на която също съм посочил некоректните внушения. Твърденията на Антоанета Николова, че съм в сговор с журналисти и че ги подреждам така, че да не могат да се задават неудобни въпроси, са в грубо противоречие с истината и са морално укорими. Режисираните скандали обслужват единствено дезинформацията. 

Президентската институция няма как да приеме подвеждаща обществото интерпретация на събитията, независимо на какво се дължи това, и ще продължи да сигнализира медиите, когато вижда разминаване между медийното отразяване и фактите.


 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.