Мирише на ранен социализъм и конгрес на БКП

Мирише на ранен социализъм и конгрес на БКП
06-01-2023г.
0
Владимир Тупавичаров

Едва отминаха новогодишните празници и пак е петък. Мани че е петък, ами Йорданов ден. На всички именяци - да сте честити! И вас ще уважа днес, въпреки че черният дроб вече ме наболва малко над дясното коляно.

Четох програмата на мераклиите да управляват, пак са са си то́лко тъпи. Мирише на ранен социализъм и конгрес на БКП. И ме замъчиха въпроси.
1. Развитие на конкурентна иновативна икономика.
Дали първо да не направиме неква икономика, па като сколасаме ... Или ние направо ще щампаме микрочипове? Не вервам. У нас всеки втори е програмист, ама на практика "не у́мат да убодът кучето у гъзъ". Или старците у Родопите, дето не успехме да изгоним, ще бъцкат чипове? А на клавиатурата вместо "OK" ще пише "Тамън", вместо "Cancel" - "Сакън" а вместо "Delete" - "Язък". Тоя виц е стар, ама като за вас е мислен.
2. Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото.
С каква армия? Войник се създава с години и с милиарди. Или сметате, че Чичо Сам ще се бръкне? Нема, той сега има други харчове.
И генерали немаме, всичките са в политиката. Един се прави на кардинал Ришельо, друг на Кенеди. А генерал и катър трудно се завъждат.
Съдебната ситема не можете да я пипнете. Ще чакате на Гешев да му изтече мандата, а дотогава ще избледнее и споменът за вас.
3. Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие.
С ония батерии, дето щехте да ги правите, ама ги уби Господ? С газ и нефт от Турция и уран от Уестингауз? Никой нема да си отчува конкуренция, като може да върши тия неща у дома си. От нас персонал, суровини и толкоз! 
4. Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.
 Що бе, кво не му харесвате на образованието? Задължително, безплатно, колко да е по - достъпно? А па с "вишото" немаме стигане. Касиерката у "Кауфланд" завършила история на изкуството, у "Лидл" - политология.
Здравеопазването  още по - достъпно. В Англия джипито записва часове за след месец и пак стачкуват, искат повече пари. Тука ако чакаш час, го псуваш на майка, след още един час го биеш. Това на цена по - ниска от цената на кутия цигари.
 
 В навечерието на Нова година некви търгаши провокираха скандал заради "Дунавското хоро". Подучиха потомците на автора да предявят претенции за авторските права. Светла му памет на Дико Илиев, той едва ли го е писал с мисълта: " Да има парички за унуките след неколко поколения, да смучат компотоподобна  пикня от кокосови черупки по плажовете на Акапулко".
"Дунавското" ми е любимо, та ми хрумнаха някои идеи. Например, могат да го прекъсват за реклами. Както си тропаш хорце навръх празника и хоп - благ мехлем за маясъл, или апчета за полова немощ! И пак си тропкаш.
 А може и да го махнат. Ще пускат "Шакадъм" и ще друсаме силиконови пазви и анаболни бицепси. Па може и "Казачок" да ни пускат, още помниме стъпките. И двата танца са ни в кръвта, били сме част и от двете империи, а като гледам пак ще бъдем, само не знам на кого ще се паднем.

Навършиха се 145 години откак опълченците освободиха София, с малка помощ от една чужда армия. С това предотвратиха подпалването на града от друга чужда армия.         Официалните лица благодариха на всички западни посланици за участието им в святото дело. Мнозина, получили образование в късната демокрация останаха с убеждението, че ни е освободил Европейският съюз.
Само преди 10 години Картофената кметица откри паметник на генерал Гурко и чудесно знаеше кой е той, учила е в Руската гимназмия и то у соца. Уважавам хора с принципи, както е казал Граучо Маркс /да не се бърка с Карл Маркс/: "Това са моите принципи, aко не Ви харесват, имам и други".
Господа депутати, оня конник, в чийто крака лазите ежедневно, е паметникът на Царя Освободител Александър II, император на Русия, цар на Полша и велик княз на Финландия. Вадете си главите от задниците понякога и го поглеждайте! А после леко завъртете глава и погледнете паметника на Червената армия. Ей така, за напомняне.

Починаха папа Бенедикт XVI и Пеле. За Пеле ми е мъчно
Екзотичната външна министърка на Германия, Аналена Бербок настоява руските активи да се изземат и предадат на укрофашистите, засега само законът пречи. Нема ли кой да я светне кво стана едно време, като откраднаха парите на евреите? Рашките се канят в отговор да изземат немските активи в Русия, където дори в момента немците заработват колосални пари. Та́а за она́а, както казват видинските икономически експерти, но освен кинти Германия ще загуби и репутация. А разчуе ли се веднъж че си крадец, о́ди обяснявай.   Примерно, Ленче Кремче и до ден днешен пилее акъл по студията, но никой не я взима насериозно. За неколко стотин евро срина бахти кариерата.  
Аналена е бивша състезателка по скачане на батут. В политиката се издига през партийната бюрокрация в Партията на Зелените, аналогична на партийната номенклатура на БКП, дето ева майката на социализма. После с капитализма се заеха децата им, затова той силно напомня социализъм. Никога не е работила нищо друго, мо́рна во́да не е пила. Дойчо тръгна по пътя на Ганьо, ще се срещнем под масата.
А Кремчето, също тежка номенклатура, първи я отсвириха евреите. Шапка им свалям на тия хора! Биби Натаняху се върна във властта и зави към руснаците. Напомни за престъпленията на Бандера, а най - изненадващо за мен се включи и полският премиер Матеуш Моравецки и се сети за Волинското клане. Ако бях един български политик, щях много внимателно да гледам към Израел, тях не можеш да ги минеш. Още на летището в Тел Авив има надпис: Не се правете на хитри, тука всички сме евреи! Шегувам се, не съм ходил.
 
Любимата ми Нанси Пелоси се омете. Вече 7 пъти гласуват, не могат да и́ изберат заместник. Нема страшно, 1855 - 56 година са гласували 133 пъти, после почнали гражданска война. Как ще ги стигнем ли? Уби ми се желанието да ги стигаме.
 Ама казвайте ги тия работи бе, хора! Имаме готов кадър, Цурка Цачева откога "ваканцува", а каква "експертиза" има ... Аджамии! Веднага и ́звънкам да си "входира" молбата,  па ще почерпите по една скочовица на вашингто́нския па́наир.

Много весело посрещнаха Нова година в Брюксел. Палежи, погроми, 500 човека осъмнаха в арестите. И тия пичове са като мен, коли им не требват. Кога им е убаво ги вози патрулката, кога им е лошо - линейката. Наздраве, Урсула! Да пием за мултикултурализма и етническото разнообразие!

За пореден път се гордея, че съм от Видин. Оказа се, че режисьорът на "Ботев" ми е градски. Сега цела България говори за него и рода́та му. 
Филмът първо ми заприлича на курсова работа на студент по режисура, с колеги от малките курсове по "Актьорско майсторство". После разбрах, че е съфинансиран и излъчен от Националната телевизия. Не се изненадах особено, тия колко време въртяха "Шоуто на канала", не е истина! Канал не, ами канализация. 
И "Каналето" помня, ама ще си кютам, щото едно шоу преди него даде такъв берекет политици и интелектуалци, че още не моем се освестим. От тая реколта са и създателите на безвкусния клип за Лена Бориславова. Не съм неин фен, но това е чутовна простотия.

Четох пост на бившият съпутник на кака Кури - Божанката, все едно четох бисери на Божинката. Ходил на някакъв форум в Русия, та споделя впечатления. Хаос и селяния било, десет човека се бият за един стол, у бюфета - мизерия, само компотите им били двайсетина вида и свестни. Нашият нали е научен на парламентарни кюфтета, не можеш да го залъжеш с ва́рени ягоди. 
Той си взел шапката и обикалял матушката, а балъците чак след два дни разбрали, че го нема. Богатите били по - богати от нашите, а бедните по - бедни. Руските бедни - най-бедните бедни в света!
Толкова централна фигура бил, че чак след два дена му установили липсата. Държава, намираща се практически във война, оставила политик от страна членка на НАТО и ЕС да обикаля, като простина́л кон, където му скимне. Тия от спецслужбите им са едни пияни мужици, дето не знаят на кои о́ра са деца. Братчед, не ле́жи на това у́ше, повече от гадни са!
Накрая тегли калема: Прибрах се по - убеден европеец, от когато и да било. Ка́жи чесно! Значи не беше много убеден, ама рашките те извадиха от мъглата? И тоя е учил по елитните университети, да пази Господ!

Гледах карикатура - един рунтав руснак качен на подиум, с рубашка препасана с въженце. Над него се извисява духът на цивилизацията и обвинително го сочи с пръст. Наоколо наредени умни и хубави хора, го гледат с укор и презрение. Викам си - актуално, съсипаха го тоя Путин! После погледнах датата, а после пак я погледнах. Рисувана е 1903 година, демек преди 130 години. 
За повече от век и четвърт - нищо ново. То не беше Антантата, не беше Третият райх, не беше НАТО. Пичове, явно не става с рогите, ще трябва с език! Събирайте си акъла и не ни вкарвайте в беля, резултатът е предварително ясен. Ще ви е́ва и Харвардите, и Оксфордите!

Ще приключвам, че пиенето няма да се изпие само. Да сме здрави, да победи разумът и животът да влезе в нормални коловози! Наздраве и хубава 2023 година!

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.