Не се плашете! Няколко съвета как да защитите правата си

Не се плашете! Няколко съвета как да защитите правата си
24-11-2022г.
0
адв. Петър Николов

Всеки ден ми се обаждат изплашени хора. 

На ден се провеждат хиляди разговори в България, в които Ви заплашват, че още утре идват и описват имуществото и къщата ви. Понякога гласът зад телефона се предрешава като съдебен изпълнител. Плашат ви с полиция и съд. Или още по-лошо идват с бухалките. 

Дори за несъществуващи и измислени сметки. 

Има фирми, които претендират задължения, които никога не сте имали. Или те отдавна са отписани под давност. И са толкова малки, че никой няма да се хване да ви съди, просто защото няма да има никакъв шанс в съда, а разходите му ще бъдат в пъти по-големи. Това се нарича загуба. И никой кредитор няма сметка от тях. Затова и се прибягва към богат арсенал от измислени заплахи.

Ето защо накратко няколко съвета как да защитите правата си. 

Ако някой се обажда и се представя за съдебен изпълнител поискайте информация от него как се казва, кой е номерът на вашето изпълнително дело. Посетете кантората му, ако има такава и поискайте да видите изпълнителния лист, с който сте осъден да платите задължението. Само ако сте осъден със съдебен акт и срещу вас е издаден изпълнителен лист и има образувано изпълнително дело съдебен изпълнител може да посети дома ви, за да извърши действия по принудително изпълнение като опис на движими вещи и на имот. 
Но съдебният изпълнител е длъжен да ви изпрати покана за доброволно изпълнение, да ви изпрати съобщение за насрочен опис. 

Съдебният изпълнител НЕ звъни по телефона да плаши гражданите. Това го правят служителите на колекторските фирми и чакат да се изплашите, за да платите. Тези лица нямат право да влизат във вашата частна собственост и ако го направят имате право да извикате Полиция. 

Нямат право да обработват и личните данни на ваши роднини и да им звънят. 

Нямат право да идват и да ви притесняват на работното ви място. Дълговете трябва да се плащат, но България е правова държава и тук има закони, които важат и за длъжниците, и за кредиторите. 

Търсете правата си и не се страхувайте. Само който не е поискал, не е осъдил фирмите, които ви мамят.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.