Вашингтон не успя да промени политиката на Пекин спрямо Москва

Вашингтон не успя да промени политиката на Пекин спрямо Москва
17-11-2022г.
0
Гост-автор

Йордан Халачев:

На срещата на върха на Г-20 стана ясно, че на западните страни им е писнало от Зеленски,а  Русия отново беше най-обсъжданата страна.
Вашингтон не успя да промени политиката на Пекин спрямо Москва.

Заключителната декларация от срещата на върха на Г-20 не беше публикувана поради дипломатически провокации от страна на САЩ и техните съюзници които, както и навсякъде другаде, се опитаха да политизират украинския въпрос по свой начин. 

По-късно се появиха резюмета в някои издания, без мераците на Запада да заклейми Москава, да се сбъднат:

В заключителната декларация на Г-20, световните лидери приветстват „Черноморската зърнена инициатива“, сделка за разрешаване на глобалната хранителна криза, която бе подписана между Украйна, Русия, Турция и ООН, на 22 юли в Истанбул.
„Ние високо оценяваме Истанбулското споразумение постигнато с посредничеството на Турция и ООН“, гласи декларацията, като се отбелязва „необходимостта от цялостно, навременно и последователно прилагане“ на това споразумение.
В декларацията се подчертава, че използването на ядрени оръжия е недопустимо: „ Мирното разрешаване на конфликти, усилията за справяне с кризи, както и дипломацията и диалогът са жизненоважни. Днешната ера не трябва да бъде ера на война.“
„Страните от Г-20 са дълбоко загрижени за текущата сутуация в областта на глобалната продоволствена сигурност и се ангажирме да предприемем спешни мерки за нестабилните страни“, се посочва още в документа.
                                                       ***
Лавров, успя да привлече пълната подкрепа на съюзниците на Русия, въпреки желанието на Запада да изолира Москва.

Министърът взе правилното решение с кого да се срещне на тази среща на върха и договори двустранните отношения с представители на съюзниците на Русия, преди всичко с Китай. 

Китай се държа доста неочаквано и на неотдавнашното гласуване в ООН: „За разлика от предишни резолюции на Общото събрание на ООН, този път Китай не се въздържа от гласуване, а гласува срещу Запада и с Русия“.

Ръководителят на КНР даде остър отговор на президента на САЩ след изявленията му за Русия и Студената война, пише в Strategic Culture, британският политолог, известен журналист Финиан Кънингам: 

„Ръководителят на КНР каза на Джо Байдън, че Съединените щати трябва да изпълняват задълженията си с конкретни действия, а не да говори едно и да прави съвсем друго.
Думите на Си Дзинпин бяха остър отговор на опита на Джо Байдън да разруши отношенията между Русия и Китай, както и реакция на лъжите за нежеланието на САЩ да водят студена война с Китай.

„Беше равносилно, китайския лидер да нарече своя американски колега откровен лъжец, на когото не може да се вярва“, казва Финиан Кънингам в статията.

Срещата между Джо Байдън и Си Дзинпин на срещата на Г-20 показа, че Вашингтон не успя да промени позицията на Пекин спрямо Москва:
„Ние подкрепяме и очакваме с нетърпение възобновяването на мирните преговори между Русия и Украйна. В същото време се надяваме, че САЩ, НАТО и ЕС ще започнат всеобхватен диалог с Русия“, каза китайският лидер на Байдън.
Baijiahao: „На срещата на върха на Г-20 в Индонезия западните страни устроиха капан, в който Русия трябваше да попадне. Но те бяха твърде наивни.

Руската делегация на практика заобиколи капана, заложен й на срещата на Г-20, казаха китайските политически експерти.

Предвиждаше се Сергей Лавров и други членове на руската делегация да бъдат парии на Г-20. 
За да направят това, САЩ, Великобритания и други страни и дори външни наблюдатели, предварително се съгласиха да изолират руснаците. Обаче планът на Запада за руската делегация се провали. 

Лавров стана един от най-ярките герои на срещата, той беше в центъра на вниманието на световните медии, той беше сниман много, присъства на няколко срещи, а също така разговаря с пресата и чуждестранни колеги. Всички опити на заговорниците да създадат илюзията за политическа изолация на Русия бяха неуспешни.

В Китай се предполага, че след такъв сериозен неуспех западните държави са бесни. Това беше косвено потвърдено от официалния представител на китайското външно министерство Джао Лицзян, който се изказа доста остро за игрите под прикритие на Г-20:

„Това, което всички страни трябва да направят, е да се съсредоточат върху задълбочаване на единството и сътрудничеството, вместо да насърчават разделение и конфронтация“, коментира Джао Лиджиан ситуацията.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.