Малки примери как се прави журналистика в Европа (02). Без коментар /"Руските убийци"/

Малки примери как се прави журналистика в Европа (02). Без коментар /
06-11-2022г.
0
Богдана Лазарова

Разследването "РУСКИТЕ УБИЙЦИ" е на шведския екип журналисти Али Феган и Мария Георгиева - българка, която живее в Швеция. 

Това разследване разкрива как руски убийци са били изпратени в Швеция, за да убият Тумсо Абдурахманов, известен критик на президента и съюзник на Владимир Путин, силният човек на Чечня Рамзан Кадиров. 

То проследява как капанът е планиран месеци преди опита за убийство в спалнята на Абдурахманов, където влиза човек и с чук се опитва да го убие. Таен доклад на разузнаването сочи, че групата, която стои зад опита за убийство, е част от спецназ, базирана в Чечня, открита в рамките на специалните части на Националната гвардия на Русия и разкрива връзките чак до Кремъл. 

Достоверността на доклада на секретното разузнаване е прегледана внимателно от Шведската агенция за изследване на отбраната (FOI).  Шведската служба за сигурност (SÄPO) разкрива, че убийството е планирано по време на среща в Москва през 2019 г. и че Швеция издирва заподозрян, Имран Хасханов, свързан с Чеченското правителство, което е помогнало за организирането на опита за убийство на Абдурахманов. Интерпол издаде международна заповед за
Арест на Хасханов. 

Но полицията в Швеция е информирана, че той не може да бъде намерен в Русия. Тази информация кара журналистическия екип да се опитат да намерят сами търсения мъж, като отидат по ключови места в Москва и в Чечня.

Атентатът срещу Тумсо Абдурахманов е един от много, насочени към опозиционни гласове, блогъри и критици на режима на Кадиров в Европа – има 12 убийства или опити за убийство за 12 години по този модел.
***

Специални благодарности за информацията, която тук ви представяме в поредицата “Малки примери как се прави журналистика в Европа” на колегата журналист - Богдана Лазарова.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.