Орелът има две глави

Орелът има две глави
20-05-2023г.
0
Първан Симеонов

Стана ми интересно нещо преди седмица и се зарових. При освещаването на българска черква в Република Южна Африка президентът крачил по килим с двуглав орел, руски сиреч. Та край този килим стана културна дискусия с приятели, но по-лошото е, че цялото нещо се оказа новата легенда в средите на прозападните конспиромани (не по-малко странна част на фона на произточните си събратя - които все пак са мнозинството). 
Та, килимният орел - отколешен православен символ - бил руски, едва ли не КГБ го застлало там и се издало. 

И се почна надъхване - например, един уважаван от мен човек, намиран и за разследващ журналист, развъртя темата. Който май преди време беше превел степента на един човек master of arts като "магистър по изкуства" и обясняваше, че човекът нямал квалификация (не помня кой беше). Преди това пък имаше своя версия за атентата в Бургас и дали не показваше място на гума на автобуса като дупка от бомба (извинения за този пример и шеговития тон)? Не искам да обиждам човека, но такива неща са ми останали в главата. И други хора развъртяха аферата с килима. 
Само че аз съм от Стара Загора (ако по случайност не съм го казвал или писал в последните 24 часа) и се сетих, че съм виждал тези килими в снимки от митрополията в града май. И съм се ядосвал леко, да призная. И като знам амбициозния стил на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, се замислих, че тези килими вероятно са част от масовизираното напоследък отваряне на църковни магазини, в които ясно личи гръцко влияние (нормално, всъщност) и лекото комерсиализиране на православната стилистика, точно по модела на днешна Гърция. И - о! - оказах се близо до истината - по-късно през деня разбрах, че точно дядо Киприан е служил в Южна Африка при освещаването. Не че това има пряка връзка. 

Пък и двуглавият орел - както, надявам се, е известно - преди да стане руски, е византийски (преди това и после - какъв ли не). Най-общо. А и до днешен се ползва активно в южната ни съседка (освен че е символ на половин дузина страни наоколо). Всички ходим вече на Беломорието и сме виждали жълтите знамена с двуглавия орел по черквите и не само. Да, крилата му са малко по-различни от тези на руския, но това оставям на специалистите по КГБ да анализират.

Та, по някакво забавно съвпадение (религиозните биха намерили провидението), тъкмо в същия ден видях в София зад един ъгъл... църковен магазин с тези килими (вижте снимките). Слочаенос!? Или пък поредно активно мероприятие!? И издебнах този магазин отворен след дни и просто питах: откъде са тези килими. Автоматичният отговор на продавачката - наистина вежлив човек - беше "Гърция". После рових в църковни магазини онлайн, вкл. гръцки, и има такива килими - да, крилата са различни, но ако поровя още, може всякакви крила да открия. 
Сега, въобще не е ясно дали наистина са гръцки, а не руски; не е ясно и дали продавачите знаят съвсем; възможно е всякакъв внос от Русия да се крие - по ясни причини. И не че и в Гърция няма сериозно руско влияние. Но, по-важното е, че... това не е и важно. Не е важно, защото е, извинете, глупост. Цялата тази история издава немалко глупост сред иначе умни кръгове у нас. 

Сега ще ви кажа кое също е глупост, но пък е наистина важно. Наистина важно е, че хора се връзват на такива неща и се възбуждат до степен на самонадъхване. Това е тревожен симптом. Важно е също, че сред висшите клирици на църквата ни (не съм църковен човек, извинете, но мога да разсъждавам) има опасни русофилски влияния, а май има и онова, което народът навремето наричал гръкомания. Да, нормално е да ги има - Москва и Фенер са полюси в православния свят, а съвременна Гърция, Сърбия и дори Румъния залагат видимо повече от нас на православието като част от идентичността си. Та нормално е да има влияния отвън, но нищо не бива да е прекалено. И да, важно е най-вече, че има проруска пропаганда у нас. Но няма смисъл да търсим Путин зад всеки ъгъл. Особено след като зад някой друг ъгъл има църковен магазин и можем да проверим. 

Не ме разбирайте криво, моля, аз съм първият, който беснее от антизападния разказ и го намира за игра с огъня, тежка наивност и потенциално самоубийство на страната ни, но - пак моля - дайте да го търсим този разказ на по-сериозните места, където наистина е, а не на някакъв килим. 

И впрочем леко бях смутен да видя наскоро жълтото знаме с южния двуглав орел на кулата на един манастир у нас, чийто игумен е активно православен и активно обществен и никак не клони към полюса Москва. Не че това е нещо особено различно от екзотика, но все пак автокефалията на нашата църква идва в оттласкване навремето именно от това с южния двуглавия орел. И ми е малко чоглаво, че май нито един разследващ журналист или буден сторонник на църковната самостойност не е повдигал въпроса защо фанариотско знаме се вее на манастир на Българската патриаршия. Както малцина днес са в състояние да анализират хладнокръвно какво става с църковните дела в Украйна, например. А аз съм увреден политически анализатор и знам, че политика и религия са неразделни. 
Църковниците ще кажат да не изпадам в етнофилетизъм. Запознатите сега ще почнат да ме оборват. Научниците нещо също може да кажат какво науката казва.   

Но да, аз, освен да съм от Стара Загора съм и политически изследовател. 

И от целия тоя смешно-глуповат казус ми остава само едно: пазете нюансите! Вкарвайте малко повече нюанси, бе, хора; мислете, търсете, любопитствайте! Често нещата не са "или, или", а "и, и". Орелът има две глави. И много видове крила.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.