Валентин Вацев: Гешев е свидната, сакрална жертва на олтара на европеизма, но има полезен ход

Валентин Вацев: Гешев е свидната, сакрална жертва на олтара на европеизма, но има полезен ход
13-05-2023г.
0
Гост-автор

"Еврооптимизмът е официалната държавна задължителна идеология на България. България ще понесе целия възможен в света еврооптимизъм."

Това мнение изрази в интервю за БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. Той направи аналогия на днешната реалност у нас с учението на св. Августин за божествения град и земния град на греха.

"Европа е някъде там, с нейния идеален център Брюксел, а ние сме си тук, живеем в земния град на греха. Нашият грешен свят тук, в който Бойко Борисов като един български Авраам, основоположник на вярата, "слага на дръвника" своя първороден син Гешев. В резултат на това от "царството Божие", тоест от Европа, идва ангел, който се предполага, че ще създаде подобие между земното царство и "Божието царство". Г-жа Габриел е клиширан образ, тя е ангел, ангелите поначало са клиширани. Ангелът е прост вестител, той няма никакви особени лични характеристики, той е неземна сила, която е изпратена да благовести. Г-жа Габриел ще ни благовести с аналог на царството Божие на земята, като създаде правителство, ако го създаде. (…) Очакваме г-жа Габриел "да разкъса гърдите си" и да извади своето горящо европейско сърце, за да ни поведе към едно по-светло бъдеще."

Вацев отчита "благородно съревнование за това кой ще бъде назначен за любима съпруга от американското посолство – ПП, ДБ или ГЕРБ".

"На този етап Борисов ги изпревари с една много голяма крачка, те нямат полезен ход, той лидира. Но ние не сме видели още действията на жертвеното агне, на сакралната жертва. Главният прокурор Гешев ще бъде сакрална жертва и тя трябва да бъде положена на олтара на българския неоевропеизъм, но той има право и да говори, докато отива на олтара. Гешев е свидната, сакрална жертва, която ние трябва да платим за правото да влезем в "царството Божие" на европеизма. Той все пак ще се опита да каже нещо и да извади някакви допълнителни аргументи в това мрачно тайнство. Предстои ни да видим как всичките негови приближени го ругаят и изразяват видим възторг от неговото жертвоприношение."

"Очаквам Гешев да направи нещо, за да се измъкне от необходимостта на легне на олтара като свидна европеистка жертва. Гешев има полезен ход", направи прогноза анализаторът.

Борисов успя да ги изпревари на завоя, но те могат да наваксат като поставят на дневен ред родовите грехове на Бойко Борисов – руската тръба, която мина през България и снимка, на която той подарява на Путин куче, заяви Вацев.

Възможни са и двете коалиции – както на ГЕРБ с ПП-ДБ, така и на ГЕРБ с други партии, но по-вероятна е хартиената, смята Валентин Вацев. По думите му Бойко Борисов и ДПС никога не са имали съществени различия или противоречия, тъй като ДПС символизират идеалния политически център, отворен във всички посоки - "можеш да протегнеш ръка и да срещнеш ръката на Йордан Цонев".

Относно бъдещото евроатлантическо правителство той изрази предположение, че "може да се появят опозиционни сили, които си позволяват публично да се съмняват в благодатната роля и същност на това правителство", но на правителство изградено по този начин, по европейски тертип, е много трудно да се измисли опозиция, "освен политическата сила "Възраждане", за която ние знаем, "че вече е опряла тавана си и няма накъде да расте".

В сърцевината на българския бюрократично-политически елит все още има видимо несъгласие кой стои твърдо върху еврокилимчето, подчерта Вацев.

Тези, които не успеят да влязат в правителството, ще трябва да носят бремето на опозиционността, каза още той и настоя, че ако всички неистово се стремят да влязат в подобно европравителство, то остава въпросът кой да бъде опозиция.

Запитан какво празнуваме на 9 май и кой празнува, Валентин Вацев посочи:

"От една страна е празник на средния европеец, който съдържа в себе си и паметта за това, че ако танковете на Йосиф Страшни не бяха срутили Берлин, нямаше да има никаква Обединена Европа от типа, в който днес я виждаме. (…) За обикновения европеец този празник е интегрален. Празник, който обръща паметта към отдавна минали, но все още незабравени взаимовръзки. Но много по-вероятно е този празник оттук нататък да се възприема като свещеното тайнство на европейския бюрократ, това е света литургия на евробюрократа, който се причестява в този празник към непреходните европейски ценности. Предстои да бъде празник на благословената европейска бюрокрация, спрямо която ние, в България сме наистина в подчинено състояние. 9 май предстои да бъде празник на европейското бюрократическо тайнство. Ние сме в малко по-външно положение спрямо това тайнство, ние сме новопричестени и трябва да не жалим усилията си в причестяването си спрямо това тайнство."

"Има неверници, които от време на време си позволяват тънки и перфидни намеци по повод развития европеизъм, който сега изграждаме. По-голямата част от българското общество няма търпение да влезе в шенгенската обетована земя и да възприеме божествената благодат на еврото. Но има отделни неверници, които е редно да бъдат разобличавани, заклеймявани и заковавани на позорния стълб", коментира Валентин Вацев в предаването "Политически НЕкоректно".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.