От България са изнесени навън 9 млрд долара или 90% от външния дълг на страната ни...

От България са изнесени навън 9 млрд долара или 90% от външния дълг на страната ни...
04-12-2023г.
0
Богдана Лазарова

1,3 млрд долара или 13% от външния дълг на България изчезнали от Българска външнотърговска банка (станала по-късно Булбанк) между 1989 и 1992 г. 

Други 1,7 млрд долара изчезнали от валутния резерв на България през 1991 г. 

Още 1 млрд долара изчезнали зад граница чрез раздаване на заеми от същата банка БВТБ. 

Бившият директор на БВТБ Иван Драгневски завъртял бизнес зад граница, а натовареният със секретна ревизия на тези пари експерт от финансовото министерство починал. 

До 1994 г още 3 млрд долара изчезнали от държавния ни резерв в чужбина, а редица западни правителства и банки отказали да сътрудничат на България да ги намери и да разкрият произхода на депозирани на запад наши суми. 

"Западни търговски банки, които са основните кредиторки на България, са помогнали на България да изпере парите на червената мафия" - заявява тогава посланикът ни в ООН Валентин Добрев пред конференция на Съвета на Европа в Страсбург за прането на пари.

 Експерти от 40 страни заявяват на конференцията, че главен източник на нечистите капитали на Изток е разграбването на националните богатства в бързия преход към пазарна икономика. 

Други 2 млрд долара изчезнали от България още през 1990 г от валутния ни резерв. 

Простата сметка показва, че от България са изнесени навън 9 млрд долара или 90% от външния дълг на страната ни по това време. 

Ето такива неща се пишат по вестниците по това време. Интересно, нали? И нищо общо с безинтересната информация в днешните.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.