От двете страни на границата

От двете страни на границата
22-07-2023г.
0
Лентата

Позиция на Фондация Българска Памет във връзка със сигналите срещу ръководството на Детско художествено студио "Св. св. Кирил и Методий", Битоля

В началото на месец юли тази година 30 талантливи младежи от България и Северна Македония взеха участие в кампанията на Фондация Българска Памет "От двете страни на границата", по време на която имаха възможност заедно да рисуват, творят, разгледат забележителностите на град София и да посетят ключови български институции като Президентството и Народното събрание.
В рамките на събитието младежите нарисуваха заедно огромна картина, изобразяваща идеята за единство и сплотеност между двете държави и демонстрираха, че въпреки конфликтите на политическо ниво между страните, те не влияят на отношенията между младите хора, които прекараха 5 дни в столицата. Престоят традиционно бе по инициатива и финансиране на д-р Milen Vrabevski  и Фондация Българска Памет.

Д-р Врабевски и екипът на фондацията срещат младежите от двете страни на границата вече повече от 16 г., организирайки образователни семинари, спортни инициативи, социално подпомагане, обмяна на опит, разменни изследователски гостувания, съвместни чествания и други събития, които целят да сближат децата от двете съседни държави. 
Припомняме, че след първото посещение на младежите от Детско художествено студио „Св. Св. Кирил и Методий” в България през юни 2022 г., държавната издръжка на ателието бе спряна без обяснение за пръв път, откакто то съществува – от 55 години. Оттогава студиото се издържа главно от д-р Милен Врабевски, за да могат младите художници да продължат да се обучават и да рисуват безплатно, както е било винаги. 

По повод самосезирането на македонските власти, че децата от студиото са използвани за политически цели, като организатори на събитието подчертаваме следното - абсолютно всички деца и от Северна Македония, и от България имат подписани декларации от родителите си, в които ясно и подробно е описано, че са наясно с програмата на инициативата и дават съгласието си децата им да посетят президентската институция, както и Народното събрание на България, включително и да се срещнат с президента Румен Радев и представители на изпълнителната власт.

Отбелязваме и че нито един родител не е подал сигнал или оплакване по повод престоя на децата в София, а разследването е образувано след политическа намеса.

Вместо да се работи в полза на създаване на добър политически климат, тази ситуация явно показва, че има политически лица в Северна Македония, които ясно демонстрират нежеланието си хората от двете страни на границата да се сближават.
Кампанията ни "От двете страни на границата" не е политическа, а цели да привлече вниманието на политиците към това, че отношенията между младежите от двете държави не бива да се превръщат в жертва на предразсъдъците и негативните югославски стереотипи, налагани от РС Македония, на които сме свидетели и в момента.

За 17 години сме направили безброй съвместни инициативи с младежи от България, Северна Македония, Албания, Молдова, Сърбия, Украйна, инвестираме в техните умения, подкрепяме талантите им, защото за нас е кауза да събираме младите хора в името на по-доброто бъдеще.

И ще продължим да работим за това, защото виждаме, че сме на прав път и защото никой не може да отнеме усмивките на младежите на тръгване от нашите събития, нито пък новите приятелства, които създават. И това е безценно.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.