СМЕСЕН MAGAZINE
Шофьорите - да полагат изпит при подновяване на книжката?!

Лентата | 17/06/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Това предложение идва от председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите - Красимир Георгиев.

Във връзка с мерките, които трябва да се предприемат тепърва, за да  се намалят инцидентите на пътя, Георгиев посочи, че периодично трябва водачите да бъдат подлагани на проверка.

В интервю за в. „Монитор” той пояснява още:

Не е справедливо да се отнемат правата на възрастни шофьори, защото за дългогодишните водачи шофирането е рефлекс, който не се губи. Той е като ходенето с крака. Редно е шофьорите да се явяват на проверочен изпит. Вместо обаче да се умува дали това да става на десет или двадесет години, това може да става, когато изтече срокът за подмяна на книжката и трябва да се издаде нова. По този начин ще отпаднат хиляди с документ за правоуправление, които обаче след курса не са се качвали на автомобил като шофьори.”

На практика предложението за средно образование и съпътстваща книжка е извадено от контекст и само по себе си би ощетило в значителна степен хората, които вече са заплатили такси на автошколи за шофьорски курсове. Също ощетени ще бъдат и старите шофьори, които ще са на заварено положение и ще са положили повече усилия, време и пари, за да бъдат пълноправни водачи на МПС.

Георгиев е категоричен също, че не може да се въведе мярка – даване на книжка само срещу средно образование, защото – „Това е несериозно, няма го никъде в Европейския съюз, а България е негова членка.”.

 Други статии от този авторКоментари