Паскал Бонифас: Всички знаят, че Путин вече спечели войната

Паскал Бонифас: Всички знаят, че Путин вече спечели войната
05-07-2024г.
0
Лентата

"За Путин ситуацията се прояснява. Във военно отношение той не е победил, но печели позиции и, честно казано, вече никой не вярва във военната победа на Украйна. Вече никой не вярва в перспективата Украйна да си върне териториите - да, войната е незаконна, има военни престъпления, Путин извърши военни престъпления, но вече никой не вярва в перспективата Украйна да отвоюва териториите, които загуби от 2022 г., въпреки че официалният дискурс продължава като фикция. Вече никой в САЩ и във военните среди не вярва в това. Освен това Путин вижда, че вероятно неговият съучастник Тръмп ще дойде на власт и следователно това ще бъде краят на масивната помощ на САЩ за Украйна. Ако Франция наистина бъде управлявана от г-н Бардела, официално няма да има промяна на политиката. Но сега президентът Макрон, който стана борец номер 1 за Украйна, е отслабен и дори официално правителството на Националния сбор да не каже “Спираме цялата помощ за Украйна”, няма да има самолети, ще има по-малко пари, няма да го има същият ангажимент спрямо Украйна, който Франция има от една година насам". Това казва в интервю за TV5 Паскал Бонифас, директор на Института за международни и стратегически отношения (IRIS) в Париж.

- Добър ден, Паскал Бонифас!

- Добър ден, Патрис!

- Вие сте директор на Института за международни и стратегически отношения (IRIS), специалист по международните въпроси. Предизвикателство за Европа ли е това, което се случва във Франция?

- Да, защото все пак Франция е движещата сила заедно с Германия в европейското изграждане. Най-малкото, което можем да кажем, е, че двамата лидери - канцлерът Шолц, който обаче остава на власт и не пое риска да призове за избори, и президентът Макрон - са отслабени. Те са отслабени в национален план, но и на европейската и световна сцена, защото ще им кажат: “Слушай, няма да ни казваш какво трябва да направим в Украйна, спрямо Китай, след като не можеш да поддържаш реда у вас”. Следователно двете основни европейски сили са отслабени. Вижте и Великобритания, която не е част от Европейския съюз, там също ще има промяна.  На последната среща на върха на Г-7 всички важни лидери бяха отслабени: Байдън беше слаб, британският премиер вече беше пътник, президентът Макрон и германският канцлер също бяха отслабени, само италианската министър-председателка Джорджа Мелони беше в силна позиция. Така че всичко това създава малко странно усещане.

- Може би засилване на авторитарни режими, може би форма на победа за Путин, който вероятно ще намери нови съюзници във Франция?

- Да, за Путин ситуацията се прояснява. Във военно отношение той не е победил, но печели позиции и, честно казано, вече никой не вярва във военната победа на Украйна. Вече никой не вярва в перспективата Украйна да си върне териториите - да, войната е незаконна, има военни престъпления, Путин извърши военни престъпления, но вече никой не вярва в перспективата Украйна да отвоюва териториите, които загуби от 2022 г., въпреки че официалният дискурс продължава като фикция. Вече никой в САЩ и във военните среди не вярва в това.

Освен това Путин вижда, че вероятно неговият съучастник Тръмп ще дойде на власт и следователно това ще бъде краят на масивната помощ на САЩ за Украйна. Ако Франция наистина бъде управлявана от г-н Бардела, официално няма да има промяна на политиката. Но сега президентът Макрон, който стана борец номер 1 за Украйна, е отслабен и дори официално правителството на Националния сбор да не каже “Спираме цялата помощ за Украйна”, няма да има самолети, ще има по-малко пари, няма да го има същият ангажимент спрямо Украйна, който Франция има от една година насам.

- Може ли да са каже, че това е победа на Путин?

- Това не е достатъчно за победа, важна е обстановката на фронта, а там има четири пъти повече руснаци, отколкото украинци. Добре виждаме, че на Украйна ѝ е все по-трудно да мобилизира млади хора, за да ги изпрати на фронта във война, която продължава твърде дълго. Да кажем, че не промяната на политиката във Франция или в САЩ ще промени картината, но при всички положения тя прояснява нейния хоризонт. Това е ясно.

- А здравето на Джо Байдън тревожи САЩ, дори предизвика призиви за оттеглянето му от кампанията.


- Това е най-малкото, което може да се каже. Все пак отдавна има хора, които говорят, че това не е сериозно, че му е трудно да се движи, че има пропуски в паметта. Преди шест месеца той каза, че се е видял с Франсоа Митеран, който все пак почина през 1996 г. Обърка египетския президент с мексиканския - все пак едната страна е на границата, а другата е съюзник. Така че той отдавна има когнитивни нарушения, а дебатът с Тръмп ги извади наяве. Никой не смее да го разклати, но можем да си представим, че зад кулисите големите шефове в Демократическата партия му казват: “Съвсем откровено, Джо, спри заради честта на страната и интересите на Демократическата партия!”. Знаете, че през 2020 г. Джо Байдън спечели с видеоконферентна кампания. Тогава имаше Ковид, нямаше големи митинги, така че той водеше кампанията от мазето си. Сега ще трябва да излезе и рискува да падне, да обърка думите. Конвенцията на демократите е през август и мисля, че натискът, включително от Обама, който публично го подкрепя, но не бих се учудил, ако насаме му казва: “Джо, много те уважавам, направи много добър мандат, благодаря ти от името на Америка, но моля те, откажи се в името на честта и интереса на Америка!”.

- Възможна ли е наистина световна война?

- Не, защото ядреното разубеждаване действа, защото заради безсилието си великите сили не са замесени пряко в тези конфликти. Добре виждаме, че Китай не е замесен пряко редом с Русия, Китай дори е разтревожен от сътрудничеството между Русия и Северна Корея, което не му харесва особено, че САЩ подкрепят Украйна, но не изпращат войници, следователно оставят конфликтите, без да намесват, за да ги спрат, но и без да поемат инициативи, които могат да доведат до световен конфликт, за щастие!

- Може ли да кажете днес, Паскал Бонифас, че светът е сляп за това, което се случва? Преди малко говорехте за Газа.

- Да, гледаме другаде, но същевременно новините се разпространяват. Бих казал, че светът е по-скоро безсилен, отколкото сляп. Знаем какво се случва в Демократична република Конго, знаем какво се случва в Судан, в Хаити, но ни е трудно да се намесим или да направим така, че тези кризи, чиито първи жертви са мирните жители, да приключат.

- Благодаря, Паскал Бонифас, че бяхте наш гост!

Със съкращения

Автор: TV5

Източник: “Гласове”

Превод от френски: Галя Дачкова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.