Политическият връх подценява нещо

Политическият връх подценява нещо
30-05-2023г.
0
Първан Симеонов

Извинения, че ще пиша тук за политика, но струва ми се, че политическият връх подценява нещо. 

На прозападните либерали им отне цели три години да разберат, че балканските консерватори (представлявани от различни политически сили и личности) са реални хора у нас, при това мнозинство, и не могат да бъдат изчегъртани и властта да бъде изцяло взета. 

Струва ми се, че от няколко дни балканските консерватори са забравили, че и прозападните либерали у нас са реални хора. И като нищо ще направят грешката на либералите - в създалата се възможност да унищожат противника си ще забравят, че зад този противник има реални обществени настроения. 

Топката е у Борисов. Той винаги е обичал да балансира между тези две течения. И явно беше се навил на вариант с либералите - единственият, който наистина ще го "изпере". И единственият, който може да прекрати кризата - защото събира двете автентични течения, а не претендира за надмощие на едното: "хартиеното" или "умнокрасивото". 

Сега ревността на консерваторите може да вземе връх и да не позволи на Борисов това. Например, на практика, партията ГЕРБ, или поне нейните най-реакционни елементи в естествен синхрон с други политически кръгове, които не искат особени промени, да се окаже противотежест на намеренията на лидера си. И това ще е тяхната грешка. 

Не е задължително да има либералски протести през лятото. Но - със сигурност - три години масово желание за промяна на обичайните политически сили и стил у нас да завършат със силово надмощие на същите обичайни политически сили у нас, това означава огромна обществена фрустрация. Която се трупа. И все някога ще избие. 

Топката, разбира се, е и у Иванов - като едно от звената за контакт между двете течения у нас.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.