Президентът Радев: Фарсът е пълен

Президентът Радев: Фарсът е пълен
17-11-2023г.
12
Лентата

Президентът Румен Радев:

Само преди месец предупредих, че новата „енергийна вноска“ ще декапитализира „Булгартрансгаз“ и ще предизвика силна  отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно отрекоха. 

Дългът на „Булгартрансгаз“ вече е над 250 милиона, а Унгария подаде иск срещу България в Европейската комисия. 

Докато парламент и правителство си играят на власт, в същото време текат редица процеси със силен деструктивен заряд. На практика сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети. Мнозинството и всички в този парламент трябва да си дават ясна сметка, че властта е преди всичко осъзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване.

Управляващите като че едва сега започват да осъзнават размера на щетата, която причиняват и затова бяха и паническите мерки, за да се спаси поне обезкървяването на държавната компания. Но това не решава основният проблем. Дългът на „Булгартрансгаз“ няма как да се отпише от баланса на дружеството. В бюджета няма да влязат бленуваните милиарди от вноската. България вече се сочи с пръст като ненадежден партньор, а Унгария с голяма вероятност ще сезира Съда на Европейския съюз. Само преди два месеца при посещението ми в Унгария, благодарение на приятелството и добрата работа и с президента Каталин Новак, и с министър-председателя Виктор Орбан, се подписа споразумение, което превръщаше България във важен фактор в доставките на втечнен газ за Европа. В този момент с действията си управляващите в България съсипват и това. 

Фарсът е пълен с изявлението на българския министър на финансите пред западни медии, че основната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вносът на руски газ за Унгария и Австрия. България явно става тясна на манията за величие на някои хора, които вече се опитват да диктуват решенията на суверенни държави, на наши съюзници и партньори, на които ние разчитаме и за Шенген. Силно се надявам и министър-председателят, и министърът на външните работи, и комисията по външна политика в парламента да осъзнават какво се случва. 

Всички анализи и разчети показват, че едно прибързаното премахване на дерогацията за внос на суров петрол от Русия води до неоправдан риск за дефицит на горива и скок на цените в България. Явно в календара на сглобката фигурират дати на ротации, но от тези дати се интересуват само те. В календара на българските граждани има други дати – на чакащите сметки и на покриване на разходи. Още веднъж ще призова: едно управление има бъдеще само тогава, когато се води на първо място от интересите на българските граждани.

Случаят с председателя на ДАНС е приключил. Днес изпратих официален отказ на искането на премиера за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона. Освен това днес от самия Съвет по сигурността към Министерски съвет става ясно, че правителството обосновава своите решения именно с анализите и позициите на ДАНС. 
Това за поред път показва, че основната причина за исканата оставка не е в професионализма или в нарушаване на закона от председателя на ДАНС, а в сценария от записа на партийното съвещание на управляващите.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.