Президентът Радев: Трябва елементарна военна подготовка на младите у нас. Войната в Украйна показа, че най-важен е човешкият фактор

Президентът Радев: Трябва елементарна военна подготовка на младите у нас. Войната в Украйна показа, че най-важен е човешкият фактор
14-06-2024г.
0
Лентата

Дебатът на нашето съвремие е да осигурим елементарна начална военна подготовка на младите хора в България, заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев в парк "Артилерийски" в Стара Загора. Той беше гост на откриването на Четвъртия национален събор на запасното войнство, организиран от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - София и Централно военно окръжие. Въпреки проливния дъжд, събитието събра стотици гости. Присъстваха представители на президентската институция и Министерството на отбраната, регионални и местни институции.

За мен е огромно удоволствие да приветствам откриването на Четвъртия национален събор на нашата организация, казвам "нашата", защото и аз съм един горд редови член на този съюз“, каза още Радев. Самият факт, че в този проливен дъжд ние сме тук, показва, че и ще продължаваме да бъдем, защото ние носим онзи непобедим дух на нашите предци, които на своите щикове, извоюваха и отстояха свободата на България, заяви държавният глава.

Аз се радвам, че запасното войнство посреща този Четвърти национален събор с чувство на удовлетворение от свършеното, защото вие се превърнахте в притегателен център за другите родолюбиви организации, които осъзнават, че само заедно с нас, с нашата сила, с нашето единство, можем да постигнем много повече. И съюзът се утвърди като организация с висока обществено доверие, неполитическа организация, която има изключително важно място за развитието на отбранителните способности и гарантирането на националната сигурност на страната“, посочи Румен Радев.

"Не можем да подминем голямото предизвикателство на нашето време - войната и мирът. Защото войната в Украйна ги върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии, и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава. "Една от най важните задачи за Съюза - това е работата с нашето младо поколение, неговото родолюбиво възпитание и повелята на нашето време е да предадем тези традиции, този дух, който витае в Съюза, нашите ценности и идеали", каза той.

"И не можем да подминем другия голям проблем - това е все по голямото раздалечаване от общество и армия. Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на наборната служба, но резултатът го виждаме днес, защото, ако допреди години всеки дом беше свързан по някакъв начин духовно с армията, днес това вече не е така", посочи Радев. По думите му, наближаваме времето, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, "а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба, затова аз приветствам", каза президентът. Това е дебатът на нашето съвремие, ние трябва по някакъв начин да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България, заяви Румен Радев.

Източник: “Гласове”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.