Сиярто: Унгария и Северна Македония се договориха да попречат на България да вдигне таксите за транзит на руски газ

Сиярто: Унгария и Северна Македония се договориха да попречат на България да вдигне таксите за транзит на руски газ
01-12-2023г.
0
Лентата

Унгария и Северна Македония се договориха да предприемат съвместни стъпки, за да попречат на България да вдигне таксите за транзита на руски газ през нейна територия. Това каза министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто след среща в Скопие с министъра на икономиката на Северна Македония Кресник Бектеши.

„Наскоро България предприе враждебни действия срещу Северна Македония, Сърбия и Унгария, като въведе данък върху транзита на природен газ, доставен за тези три страни. Този ход на България лесно може да застраши сигурността на енергийните доставки на трите страни“,  написа Петер Сиярто на страницата си във Фейсбук.

"Този враждебен ход на България е в пълно противоречие с европейското право. Ето защо Унгария започна процедура по този въпрос в Европейската комисия, а Северна Македония се обърна към Международната агенция по енергетика. Днес се разбрахме с министъра на икономиката Крешник Бектеши да продължи координацията нашите действия и да не позволяваме България да бъде застрашена нашата енергийна сигурност“, каза Сиярто.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.