Случват се и хубави неща

Случват се и хубави неща
21-02-2023г.
0
Виктория Георгиева

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно попари мераците на транссексуалните да променят юридически пола си. Тълкувателното решение на Върховния съд е от днес и е покрепено от 28 гласа на съдии, а 21 са се подписали с особено мнение.
Така най-накрая се слага край на досегашната практика на немалко съдебни състави да разрешават юридическа промяна на пола на транссексуални. Съдиите в решението си се позовават на решението на Конституционния съд, че понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. 

"Конституцията и цялото българско законодателство са изградени върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид, полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта, като "понятието "пол" има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със социалните отношения и конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството".

Що се отнася до осъжданията на България от транссексуални (такова имаше последно миналата година, когато България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека, защото съдилищата ни отказват на транссексуалните да променят пола си) ВКС изтъква, че причините за тях са две - разнородната практика на съдилищата и липсата на мотиви да се откаже юридическа промяна на пола. И заявява, че с днешното му тълкувателно решение практиката ще бъде уеднаквена. 
Разбира се, тази битка още не е свършила, напротив, вижда се ясно и по все по-настойчивите опити за промени в Конституцията...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.