Това е успех, важна стъпка към изключително евтино летене в космоса

Това е успех, важна стъпка към изключително евтино летене в космоса
18-11-2023г.
23
Гост-автор

Starship успя да достигне орбита! Това е втория тест на най-голямата ракета в света. Следващите дни и седмици ще стане ясно в какво успя и в какво не успя Starship. 
За сега според мен според мен SpaceX успя в следното:
1. Успя да не се взриви на стартовата площадка (два пъти), което щеше да е катастрофа и да върне Starship с година назад.  При взрив вероятно голяма част от инфраструктура трябваше да се прави наново.
2. Всичките 33 двигатели работеха до края на полета на ракетата носител (бустера). При първия опит 6 двигатели спряха постепенно.
3. Новата система за водно охлаждане (уникално технологично решение различно от това на НАСА и руснаците) изглежда работи чудесно. Не се виждат щети по стартовата площадка. При предишния старт възстановяването отне 2-3 месеца поне
4. Успя да отдели ракетата носител (бустера) от ракетата (Starship).  При първия опит Starship не успя да се отдели от носителя и трябваше да ги взривят. Сега има ново решение, което е всъщност старо от 60-те, двигателите почват да работят преди да се отделят от носителя. 
SpaceX  не успя според мен:
1. Да върне ракетата носител (бустера) и да го приводни в Мексиканския залив какъвто бе планът.  Ракетата носител се взриви вероятно заради проблеми с не достатъчно добре контролирано отделяне на Starship. 
2) Не успя със суборбиталния полет (целта не бе орбитален полет още) на Starship, който трябваше да се приводни около Хаваите и да тества термозащитата си, която ще даде възможност за пълно многократно използване. Сега при Falcon 9 и Falcon Heavy втората степен изгаря.
Така или иначе повечето специалисти смятат, че каквито и да са оценките по отношение на неуспешните части от полета това е успех важна стъпка към изключително евтино летене в космоса.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.