"Тракия" е под блокада - продължава протестът на енергетици и миньори

01-10-2023г.
0
Лентата

Трети ден енергетици и миньори протестират. И тази нощ АМ "Тракия" остана под блокада в района на Стара Загора. Подбалканският път в района на Гурково също е затворен. Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят, докато не получат ясни гаранции за запазване на работните си места. Вчера те поискаха оставките на управляващите ядосани, че териториалните планове са изпратени в Брюксел без договореност с тях, съобщава БНТ.

Енергийният министър Румен Радев ги увери, че до края на декември в плановете ще се правят уточнения и че всеки енергетик и миньор ще бъде подкрепен от държавата в избора си дали да се преквалифицира или да напусне системата. Въпреки това до консенсус не се стигна.

Междувременно премиерът Николай Денков организира днес среща с протестиращите енергетици и миньори. Тя е насрочена за 16 часа днес в Министерския съвет, съобщава БТА.

Поканени са лидерите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Източник: БНТ, БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.