Все по-актуално

Все по-актуално
09-10-2022г.
0
Ирини Зикидис

"Как се саморазрушават цивилизациите? От петдесетте пристрастия в мисленето ни (biases), открити от Канеман и Тверски, четиридесет и девет са от категория безобидни, и една е унищожител на цивилизации. Това е така наречената "confirmation bias" - склонността ни да обработваме постъпващата информация като потвърждаваща предварителните ни пристрастия, дори тогава, когато тази информация ги опровергава."  - 
Скот Александър.  

Това е пристрастието, което обяснява защо политическите и научните опоненти продължават да бъдат опоненти и остават на старите си позиции, дори тогава, когато постъпващата информация опровергава единия от двамата. Защо?  

"Ум на скаут и ум на войник" - 99.9% от хората се държат като в казарма - като войници на кауза, готови да лъжат и воюват за каузата си; 0.1% и по-малко - като скаути-разузнавачи. 

Да си представим мисленето на един войник: "Ето там е врагът. Той е подъл, позорен, корумпиран и страхлив, ще избяга при първия изстрел, той е олицетворение на всичко низко и долно. Напред, на нож! Победата е сигурна - който си мисли обратното, е предател!" 
Скаутът обаче не е войник. Съдбата на племето му зависи от обективността на информацията, която той представя. Той не може да се държи като генерал, който врещи безсмислени лозунги. Вместо "Врагът е слаб, подъл и коварен", скаутът би казал: "Проучих врага. Има две дивизии, разположени еди къде си. Не, не е страхлив. Има картечници Максим, 4. Ние нямаме. Съотношението на силите не е в наша полза." 
Ако скаутът започне да се държи като войник, с племето му е свършено. Мисленето на войник е вградено в нас, в следствие на стотиците хиляди години фаза на племенни ловци, през която е преминало човечеството. Там е оформена склонността ни към пристрастия, която игнорира фактите и всяка противоречаща на убежденията ни информация. Ние сме родени войници на каузи. Умираме си да се делим на племена, обединени около каузи. 

Фигурата на скаутите е много по-нестабилна еволюционно - те са във вечно противоречие с войниците, които си търсят врагове. Племето живее в абсолютно заслепение, до първата пропаст. Без първо да осъзнаем, че сме почти непрекъснато заслепени от еволюционно вградената склонност към пристрастия, ще си останем завинаги пленници на първата глупост, превзела ума ни, независимо колко пъти на ден ще я опровергава животът. 

Ако всички са така, племето ще бъде слепец, воден от други слепци, непрекъснато настъпващо мотики и всякакви други остри предмети, ще кълне враговете в отговор, до първата пропаст, където геройски ще последва вожда си." 

The Scout Mindset: Why Some People See Things Clearly and Others Don't, Julia Galef, 2021

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.