За чая и кафето

За чая и кафето
09-08-2023г.
0
Георги Драганов

Знаете, че в зависимост дали растението е дошло по суша от Китай, то е ча (чай), а по море - те (tea) на езиците. И тази древна китайска традиция се приема, поглъща и трансформира от местните култури.

Англичаните, например, имат покъртително гадна кухня. Но пък са се научили да пият много, много чай и непрекъснато внасят. Даже някои го пият с мляко.

Учудващо, най-много чай в света пият... южните ни съседи турците, като средният турчин изпива 3 килограма чаени листа на година. За сравнение, в България пием 110 грама на година. Е, ние не сме мюсюлмани и не наблягаме толкова на чай и айрян, а си пийваме и биричка, ракия, винце, коняче, водка, уиски и какви ли не други неща.

Впрочем, в България да си купиш айрян е по-трудно, отколкото да си купиш бира. 

Но да се върнем на чая. 

Ние българите пием чай повече като спомагателно средство срещу настинки, не като ежедневна напитка. Просто не е част от културата ни. И даже не пием и толкова напитка от листата на растението чай - било зелен или черен, колкото... плодови отвари. Обожаваме мащерка, горски плодове, мента и какви ли не други растящи по нашите земи дъхави билки и плодчета, които да си подправим с мед и лимон и да си вдъхнем малко здраве.

Кафето - кафето вече е друга бира. Българите пием много кафе - не колкото италианците, например, или колкото световните рекордьори финландците, които изпиват по 9,6 килограма кафе средно на година на човек. На второ място са норвежците, със 7,2 килограма. И обяснението е просто - дългите, студени, мрачни или направо тъмни зимни нощи изискват подкрепа. За сравнение, средностатистическият българин изпива 2,3 килограма кафе на година.

И тук пак можем да направим рязко разграничение между нас и наш съсед. В Сърбия практически нямат култура на пиене на кафе. На повечето места ти сипват количество, сякаш пиеш италианско еспресо, а силата е като на американско разредено кафе. С други думи, слаба напитка. Така в Нови сад ми се е налагало да поръчам в една чаша осем двойни кафета, които почти се равняват като кофеин на едно наше нормално.
Вижте какви големи разлики има в културата дори при преките ни съседи, с които имаме хилядолетен обмен на идеи - и това се вижда дори в избора ни на напитка.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.