120 години от гибелта на Гоце Делчев

120 години от гибелта на Гоце Делчев
05-05-2023г.
0
Гост-автор

На 4 май 1903 година загина АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА ЗА МАКЕДОНИЯ - ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - смелият българин, който изрече великата мисъл: "АЗ РАЗБИРАМ СВЕТА ЕДИНСТВЕНО КАТО ПОЛЕ ЗА КУЛТУРНО СЪРЕВНОВАНИЕ МЕЖДУ НАРОДИТЕ".
С неговата смърт - казва Пейо К. Яворов - "ОСИРОТЯВАШЕ ЦЕЛ ЕДИН НАРОД"!
----
Нека цитираме поне едно от хилядите свидетелства от тия години за българщината в Македония:
Писмо на англичанина Артър Ж. Евънс (бележит английски археолог и етнограф) до в. „Таймс” под заглавие „Кои са македонците” (30.09.1903г):
„Сър, като човек, който е имал възможност да изследва македонския въпрос, позволих си да изтъкна некои основни положения. Аз съм прекосявал Македония в различни времена и във всички направления... 

Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там нема македонци. Там са българи... Неприятно е задължението да кажеш на некоя от своите приятелки горчиви истини, но гръцката претенция към Македония е бълнуване... Езикът на селяните остава български. Приятелите на Гърция могат само да съжаляват. 

Покойният г-н Трикупис ясно видя това и призна, че гръцкият елемент реално не притежава Македония. Аз мога от лични наблюдения да кажа, че практически целата маса от населението е славянска, говореща характерно българско наречие."
ПОКЛОН! 
-------
 


 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.