„Донос-бонус“ падна в бюджетната комисия

„Донос-бонус“ падна в бюджетната комисия
01-12-2023г.
0
Лентата

Без изненади и без дебат членовете на бюджетната комисия в парламента отхвърлиха идеята на финансовия министър Асен Василев за „донос-бонус“.

Според разписаното в пакета с данъчни закони всеки, който предостави данни за данъчни злоупотреби, ще получи 10% бонус. Долният праг за сигнали е случаите да засягат измами за поне 100 000 лв. Между двете четения представители на почти всички парламентарни групи внесоха предложения за отхвърляне на разпоредбата. Това в крайна сметка се и случи, като само представителите на ПП-ДБ поддържаха текста на МФ.

Освен това с поправка в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс отпадна и предложението за намаляване на прага за кешови плащания. От МФ искаха той да се понижи от 10 000 на 5000 лв. В комисия всички депутати, без представителите на ПП-ДБ, гласуваха за запазване на прага за плащане в брой на 10 000 лева. Аргументът на ГЕРБ бе, че „10 000 лева не са това, което бяха преди три години.“

В хода на дебата Венеция Ангова от ПП-ДБ поиска плавно намаляване на прага – от 10 000 на 8000 лв. Предложението ѝ не събра подкрепа. Паднаха и предложенията за вдигане на прага – от ИТН поискаха той да стане 15 000 лв., както и на „Възраждане“ – за 20 000 лв.

По искане на ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ обаче падна и една от мерките за изсветляване на ресторантьорския бизнес, а именно заплатите да се плащат само по банков път за ресторантите с две, три и четири звезди, които имат над 100 служители. От Министерството на финансите поискаха мярката да остане, защото е свързана със запазването на ДДС ставката от 9% за ресторантьорите. От ГЕРБ обаче останаха категорично в подкрепа на предложението си и заявиха, че то имало дискриминационен характер. На свой ред Мартин Димитров и Венко Сабрутев опонираха, че ресторантьорите в голямата си част работят в сивия сектор, а освен това само за тях се поддържа намалена ставка.

Падна и идеята на МФ в ресторантите с две, три, четири и пет звезди задължително да има възможност за плащане с ПОС терминал. Във връзка с неизпълнението на тази разпоредба Асен Василев предвиждаше санкция за физически лица  в размер от 100 до 500 лв., или с имуществена санкция – за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв.

Източник: https://offnews.bg/

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.