Радев: Летецът-изтребител залага живота си в името на България, а в политиката често залагат България заради лично облагодетелстване

Радев: Летецът-изтребител залага живота си в името на България, а в политиката често залагат България заради лично облагодетелстване
13-04-2024г.
0
Лентата

Летецът-изтребител преди всяко излитане залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на България. За съжаление, невинаги това се отнася за други сфери – най-вече за политиката. Често сме свидетели на точно обратната нагласа - да заложиш цяла България заради своето лично облагодетелстване, коментира президентът. "Ето това е силата на авиацията", заяви президентът Румен Радев по време на честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Събитието бе организирано вчера от Военновъздушните сили (ВВС), Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) и фондация „Български ВВС“.

Авиацията и космонавтиката изискват ангажираност и от държавното ръководство, и от цялото ни общество, ако искаме България да има достойно бъдеще, каза държавният глава.

Общото между авиацията и Космоса е моралната сила, устремът, всеотдайността на хората в авиацията и космонавтиката. Тяхната всеотдайност и неутолима жажда да предизвикват себе си, технологиите, собствените си възможности, да търсят новото, готовността да жертват себе си, за да върви човечеството напред, заяви Радев.

Летецът-изтребител преди всяко излитане залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на България. За съжаление, не винаги това се отнася за други сфери – най-вече за политиката. Често сме свидетели на точно обратната нагласа - да заложиш цяла България заради своето лично облагодетелстване, коментира президентът. "Ето това е силата на авиацията", каза той. Тази морална сила трябва да я развиваме в младите хора. Имаме нужда от точно тази нагласа във всички сфери, за да успее България, добави Радев.

Отдавна апелирам, че са нужни аварийни мерки за привличане на способни хора с качества във Въоръжените сили и тяхното задържане. Авиацията и космонавтиката изискват най-доброто като човешки ресурс, каза Радев.

Това е само първата стъпка, каза президентът по повод заявката за 30 % нарастване на възнаграждението на военнослужещите.

В момента прогресират държавите, които успяват по най-добрия начин да използват информацията от Космоса, има изобилие от информация, посочи Радев. Когато през есента на 2020 г. се отвори прозорецът за обществено обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, видях, че няма някои базови неща за нашето бъдещо развитие. Нямаше космически център. Привлякох полк. Панев Пенев и проф. Желев и с капацитета на президентството създадохме идеен проект за Център за наблюдение, координация и управление от Космоса, каза държавният глава, но обясни, че редовните правителства не са съдействали и са орязали функционалността. „Не правя никаква политическа пропаганда, просто казвам какво се случва, когато няма приемственост“, добави Радев. Сигурен съм, че този център ще го направим, каза още той.

Според него, който владее небето и Космоса, ще бъде безапелационен лидер на бъдещето. Без авиация и Космос няма сигурност и суверенитет, заяви Румен Радев.

По думите му авиацията и космонавтиката са преди всичко дух, традиции и чест. Българските Военновъздушните сили (ВВС) са школа по мъжество, родолюбие и държавническо отношение. Моята ценностна система съм я изковал много преди да вляза в президентската институция, изковал съм я в българските ВВС, заяви държавният глава.

Историята винаги помни първите, заради това завинаги в мен ще има място за тези, които проправиха пътя на България към Космоса – нашите учени още преди 52 години основаха българската научна програма. България в момента е водеща страна в производството на макро и мини сателити, посочи Радев.

Историческият полет на „Союз-33“ остава непреходно във времето вдъхновение, донесло гордост и самочувствие на поколения България, каза президентът и добави, че е сигурен, че ще дойде времето, в което ще имаме следващи космонавти. „Аз съм сигурен, че ни очаква в непосредствено бъдеще времето, в което ще има летателни апарати, за които няма да има предел. Ще летят и в стратосферата, и в открития Космос в един полет“, каза Радев.

Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията и израз на нашето ниво на амбиции къде искаме да позиционираме нашата нация по отношение на човешкия прогрес и по отношение на бъдещето, заяви държавният глава.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.