ТЪРСИ СЕ

ТЪРСИ СЕ
30-07-2023г.
0
Мартин Карбовски

Кой ще отмъсти за момичето?
Къде са бащите на тия деца, това попита в моя ФБ една приятелка. 
Нямаме представа. На многото въпроси има малко отговори.
Но основният е - кой ще даде възмездие за ужаса?
Съдът? Надали.
Ако разгледате ситуацията без емоции и попитате юрист, ще разберете, че повдигнатото обвинение за закана за убийство не е това, което очаквате.
Ако сте гледали и пресконференцията днес, кой от тия хора срещу журналстите ви се стори решен да раздава справедливост?
Но да не забравим въпроса.

Кой ще отмъсти за момичето?
Баща му? Много хора искат да е като в минали времена и бащата да грабне пушката. Пишат хората - ако това се случи с моята дъщеря, ще ги…. Направо…
Няма да е бащата на момичето. Говорих с него. Сбърках и го попитах в началото дали иска да отмъсти. Такива въпроси се задават накрая. Бащата се разсмя (нервничеше, надявам се) и ми каза две неща - знам накъде биеш и не ми се обаждай повече.

Накъде бия?
Добре, няма да се обаждам повече. Приемам, че родителите са смазани от събитията и поне аз няма да досаждам. 
Но той, бащата, няма да отмъсти.
Какъв беше въпросът?

Кой друг би искал да отмъсти? Всичката либерална гадост в социалните мрежи, която нарича извършителя “убиеца-патриот”, търси снимки на Путин във профила на съдийката, насъсква хората едни срещу други заради престъпление от страст (засега!) и зорлем иска от некоментиращи да коментират?
Тия няма да ви свършат работа. Те ще обясняват как “патриархалните ценности” предизвикват ексцесии и шамари. Но истината е, че в тая история няма нито патриархални, нито религиозни, нито семейни ценности. О, да -  и европейски ценности няма.
Да, ако имаше патриархат, бащата на момичето знаете какво щеше да направи. Но няма.

Така, че въпросът остава отворен. Няма кой да раздаде възмездие. И знаете ли защо - защото в тая история нищо не е ясно, освен вълната на ярост във ФБ. Престъплението е на един месец. Цял месец. Само това стига, за да няма справеливост, колкото и да сте кръвожадни във Фейсбук.
Спрете да пишете страстни статуси, ако не сте готови да разследвате и да разберете всичко. Аз спирам - нито има къде да публикувам, нито хората искат да говорят, нито властите да съдействат, нито логиката е наоколо. 
А помните ли въпроса?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.