Честит празник, Братя и Сестри!

Честит празник, Братя и Сестри!
06-01-2023г.
0
отец Силвестър Янакиев

Честито Богоявление! Честито Кръщение Господне!
В петнадесетата година от царуването на Тиберий (14-37 г. сл. Р. Хр.), в Йорданската пустиня започва своята проповед св. Йоан Кръстител, наречен още Предтеча - последният старозаветен пророк, който възвестявал, че се приближава Царството небесно; че дългоочакваният Месия идва, и че е нужно покаяние. Онези, които искали да променят живота си, били кръщавани в река Йордан от Свети Йоан Кръстител.
Преди да започне Своята обществена проповед, Господ Иисус Христос също отишъл да се кръсти от св. Йоан Кръстител. Според евангелието Спасителят тогава бил на около тридесет години (Лук. 3:23).
В спомен на това събитие Светата Църквата установява празника Кръщение Господне. Този празник се нарича още и Богоявление, защото за пръв път Бог се изявява пред хората като Троица - Синът идва при река Йордан, Отец произнася пред всички присъстващи там думите Си: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение" (Мат.3:17), а Светият Дух се явява под формата на Гълъб в същия момент. 
Великият водосвет е едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната Църква. Основна тема в съдържанието му е възпоменаването на кръщението на Господ Иисус Христос, в което се разкрива не само първообраза на тайнственото омиване на греховете, но и реално освещаване на самото естество на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог.
Според Свещеното Предание установяването на Великия водосвет е дело на един от апостолите. В древния писмен паметник - „Апостолските постановления“, в 29 глава за негов автор се сочи Свети евангелист Матей.
За освещаване на вода на празника Богоявление говорят още  св.Киприан Картагенски (+257), св.Василий Велики (+379) в 91то си правило, Тертулиан (+230) в трактата си „За кръщението“, и др.
Потапянето на Кръста в края на последованието символизира потапянето на Спасителя в река Йордан. 
Честит празник, Братя и Сестри! Честит имен ден на всички именици!!!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.