Иран атакува Израел

Иран атакува Израел
13-04-2024г.
0
Лентата

Израелска телевизия съобщи, че Иран е изстрелял десетки дронове срещу цели в Израел, като полетът може да продължи часове. Пред телевизия "Канал 12" израелски генерал от резерва заяви, че всеки от безпилотните апарати носи по 20 килограма експлозиви и израелската противовъздушна отбрана е готова да ги посрещне и неутрализира.

Напрежението между Иран и Израел ескалира, след като ислямската революционна гвардия плени товарен кораб в Ормузкия проток, собственост на израелски милиардер.

Израел отмени всички училищни екскурзии и други планирани младежки мероприятия през следващите дни и постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност заради евентуално нападение от страна на Иран.

Военен говорител, който обяви мярката, посочи, че десетки военни самолети са във въздуха като част от бойната готовност на страната. Американският президент Джо Байдън прекъсна съботната си почивка за спешни консултации в Белия дом.

Йордания от тази нощ затваря временно въздушното си пространство за всички пристигащи, заминаващи и транзитно преминаващи самолети.

Малко по-рано днес Иран затвори въздушното си пространство и очакваният бяха, че ще последва и атака. От дни Техеран заплашва Израел заради въздушната атака в Сирия срещу иранско консулство в Дамаск, при която загинаха високопоставени ирански военни.

Преди да стане ясно, че има изстреляни дронове премиерът Бенямин Нетаняху се обърна към израелците  с думите, че Израел е готов за директна атака и ще "отговори подобаващо". "От години, и още повече в последните седмици, ние се подготвяме за директна атака от Иран", коментира той в съобщение, разпространено в социалните мрежи. В него той отбеляза още, че военните са готови за всякакви сценарии - защитни и атакуващи.

Източник: БНТ, Investor.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.