На 06 ноември 2022 г. се навършиха 102 години от незаконната окупация на Западните покрайнини

На 06 ноември 2022 г. се навършиха 102 години от незаконната окупация на Западните покрайнини
07-11-2022г.
0
Кристиян Шкварек

На 06 ноември 2022 г. се навършиха 102 години от незаконната окупация на Западните покрайнини. 
По този повод Културно-информационният център в Босилеград и сдружение „Западни покрайнини“ организираха възпоменание и културна програма. За събитието имаше организирани групи от ученици, студенти и граждани, които пътуваха от България, за да подкрепят съгражданите си от другата страна на границата. Без никакви логични обяснения, сръбските гранични власти отказват да ги допуснат в Сърбия и слагат черни печати на 20 души.
Вече над 100 години Сърбия систематично работи за асимилацията на българите от Западните покрайнини, затова и прави всичко възможно да възпрепятства връзките между хората от двете страни на границата. Това беше най-очевидният и безсрамен такъв акт от тяхна страна от години. 
Междувременно, обаче, страната е кандидат за член на ЕС и продължава своя преговорен процес, който включва и предприсъединителни фондове. България, като членка на ЕС, ПЛАЩА за тези фондове, с които спонсорираме държавата, асимилираща собствените ни сънародници. Държавата, която не допуска ученици да посетят сънародниците си в Босилеград. 
Подобна свинщина вече прекрачва всички граници. Поставя ни в унизително положение. Затова днес беше изпратен официален сигнал до Европейската Комисия по случая от името на българската делегация в ЕП, пуснат от евродепутата Ангел Джамбазки. 
Комисията на Урсула се занимава охотно с всеки възможен сигнал за "расизъм", "хомофобия", "трансфобия" и "реч на омразата", когато е подаден срещу десни и консервативни европейски политици и активисти. Дали ще си мръдне и пръста в случая?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.