Джинджифил, моя любов! Защо е чудо от природата?

Джинджифил, моя любов! Защо е чудо от природата?
13-10-2015г.
115
Лентата

Оказва се, че джниджифълът е подправка, която в България много подценяваме.

Малко известен факт е, че подправката неутрализира свободните радикали, които се образуват при пържене в мазнина при висока температура.Това е и още едно силно потвърждение за здравословния аспект на индийската и китайската кухня.

Джинджифилът е антиоксидант и, без да се налага допълнителна обработка и да го пържите.

По сила се нарежда до червените боровинки и нара. Истинско изпитание ще е ако пробвате да го хапнете суров – той има интензивен парещ вкус, съчетан с аромата на лимон.

Качествените етерични масла допринасят за тези качества. При смилане на прах или сушене ароматът се запазва. Тогава се употребява за т. н gingerbread - ароматен хляб, за известните джинджифилови бисквити, и много други сладкиши. На прах джинджифилът по-лесно се приема най-вече с лечебна цел, тъй като вкусът му е доста по-мек.

Друга полза от този продукт е че стимулира храносмилането, както и подобрява перисталтиката на червата, балансира секрецията на стомашните сокове и успокоява лигавицата на стомаха. Коренът от джинджифил е отлично средство за пречистване на организма и за отслабване.

Интересът към джинджифила се засилва в сезона на традиционните настинки поради антисептичните свойства на корена. Запарката от джинджифил, както и етеричното масло от джинджифил помагат при болки в гърлото. С нея се прави гаргара.

Любопитен факт е, че джинджифилът може да се пие и като бира! Открита в Англия, тя е ароматна, сладка и газирана от ферментацията. Приозводството и в домашни условия е много лесно.

Джинджифилът също така разширява кръвоносните съдове, предпазва от сърдечни атак и мозъчни удари. В азиатската медицина се използва тази подправка и за лечение на някои видове ракови образования, макар че лекарите са предпазливи с твърдения за успеха си.

Резултатите от изследване, проведено в Университета в Мичиган, сочат, че джинджифилът унищожава злокачествените клетки при рак на яйчниците или на простатата.

За целите на проучването в университета са култивирани ин витро колонии от злокачествени клетки. Въпреки че лабораторните условия на експеримента и симулацията на злокачествените образования са много различни от реалния процес , учените са на мнение, че моментните резултати от експеримента са обнадеждаващи за намирането на лечение.

Употребата на джинджифиловия ароматен корен не е само това! Маринования джинджифил, сервиран със суши, служи за изчистване на вкуса след всяка хапка от суровата риба. Естествено, той помага на храносмилането и има свойсвтото на допълнителен антисептик! Лесно може да се приготви приготвите като се нарежете на тънки лентички, леко се бланширате и се накисне в марина.

Килограм джинджифил на пазара струва около 7 лева, а една грудка от корена излиза под левче!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.