Това не е препоръка нито за гласуване, нито за инвестиции...

Това не е препоръка нито за гласуване, нито за инвестиции...
28-03-2023г.
0
Боян Рашев

Това е първият ми политически пост от доста време насам. 

Чувствам се длъжен да го споделя, защото доста хора ме питат, а отдавна не съм подкрепял еднозначно никоя политическа сила. Наясно съм, че ще ми донесе много хейт, но това отдавна е тривиално за мен… 

Десен човек съм – в някои отношения по-скоро либертарианец, в други консерватор – мотая се от единия до другия край на този спектър. Вярвам в свободата, личната отговорност и силната национална държава, която обаче не бива да се намесва много в икономиката. От времето на Костов насам неизменно давам гласа си за дясна политическа формация – СДС, ДСБ, Реформаторски блок, Нова република – въпреки че често той отиваше на вятъра. 

С поглъщането на ДСБ от Демократична България решението да ги подкрепям започна да става все по-компромисно – днес вече и дума не може да става за това... Няма да обяснявам защо – сигурен съм, че мнозинството десни избиратели ме разбират. Първоначално видях някаква възможна алтернатива в Продължаваме Промяната, но много бързо стана ясно, че и това е мираж. 

Ужасно трудно ми беше да участвам в последната серия избори. Мразя популизма – бил той комунистически, патриотарски, рашистки, холивудски или брюкселски. Не понасям утопиите – били те червени, кафяви или зелени. 

Много ме е яд на неспособността и нежеланието на българската държава да защитава националния си интерес в рамките на ЕС – това е за мен ГЕРБ през последното десетилетие. Модерното морализаторско послание „Няма ляво, няма дясно – ние сме добрите, а всички други са лоши“ дълбоко ме отвращава. 

Реших, че ще потърся автентичен десен избор някъде извън обичайните заподозрени, пък бил той и обречен на неуспех за влизане в Парламента. Отдавна не следя никакви политически новини и партии, но не се учудвам, че изборът се оказа силно ограничен – почти никоя партия в тази страна не заема ясно дефинирана дясна позиция. Точно затова съм изумен от това, което намерих на сайта на КОД: 

„КОД ще работи за:
• Възстановяване на държавността, реда и личната сигурност
• Връщане на икономическата свобода
• Налагане на консервативен социален модел, основан на личната отговорност
• Защита на християнските ценности и българската културна идентичност“ 
Детайлните описания надолу ТРЯБВА да се прочетат. Не знам от кога не ми се е случвало да налетя на политическа платформа, която в толкова голяма степен да отразява моите мисли и разбирания за правилния път за България, вкл. по теми, по които активно заемам публична позиция. 
Разбира се, КОД няма много шансове. Не изглежда да има значимо финансиране, нито влиятелни „приятели“ в чужбина, а публично известните й лица се изчерпват с името на Петър Москов. Навремето го подкрепях, докато беше в ДСБ – не се учудвам, че оттам е тръгнала формация с дясна платформа. Попадал съм на всякакви тъпотии за него по конвенционални и социални медиите, но това не ми прави особено впечатление – всеки човек, заемал ясна и категорична позиция и опитал се да промени нещо у нас по каквато и да е тема, неизменно става обект на хули и слухове. Другото лице, което ми говори нещо, е Любо Канов – човек с изключителна биография, за който трудно могат да се намерят кусури и чиито постове следя от известно време тук.
Така или иначе, няма как да преценя кое е вярно и кое не в политиката. Това, което виждам, е политическа декларация и разумно изглеждащи хора, които застават зад нея. Аз също бих застанал и реших да го споделя тук.
Разбира се, това не е препоръка нито за гласуване, нито за инвестиции... 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.