В протока на Ламанша са намерени златни и сребърни монети с общо тегло 750 килограма.

В протока на Ламанша са намерени златни и сребърни монети с общо тегло 750 килограма.
20-10-2022г.
0
Лентата

На о-в Джърси който се намира в протока на Ламанша намиращ се между Франция и Великобритания беше намерено баснословно съкровище от златни и сребърни монети с общо тегло 750 килограма.
Те са били скрити преди около 2000 години от френските келти които са бягали от нашествието на римския пълководец, а по късно стала и император Юлий Цезар. Във Франция щастливците които са открили тези златни и сребърни келтски монети са намерени с металотърсачи от 70-годишния Рег Мед и приятеля му Ричард Майлс.По предварителна оценка броя на монетите е между 30 хиляди и петдесет хиляди, според нумизматите цената на всяка една от 100 до 200 лири, така съкровището ще струва между 5 и 16 милиона долара.
С годините монетите са се слепили до неузнаваемост една с друга и представляват големи плътни маси които археолозите трябва да обработят за да ги отделят успешно и да запазят тяхната нумизматична стойност. Някои оценители твърдят че такова огромно количество монети ще доведе до срив на цената на някой от тях.
Според вестник Дейли мейл това е най голямата находка на древни монети в Европа. Предишният рекорд е също от остров Джърси през 1935 година тогава са намерили 11000 монети.
В нормалните европейски държави когато търсачите намират съкровище със заинтересовани да го декларират и да получат полагащата им се сума пари, а не да го скрият и да го продадат още по на запад както са могли да направят тези двама любители археолози, ако системата не им е позволявала това.Затова и това прекрасно съкровище ще се гледа от много туристи,а няма да потъне в забрава в някоя каса на някой колекционер.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.