НЯМА КАК ДА БЪДЕ ДРУГО

НЯМА КАК ДА БЪДЕ ДРУГО
07-11-2022г.
0
Николай Милчев

НЯМА КАК ДА БЪДЕ ДРУГО
Не се сърдете на Рут Колева, че се е снимала клекнала и разкрачена, сякаш малко преди да уринира, върху символичен саркофаг на героите от Перущица. Момичето и екипът на модното списание (не му запомних името) не са знаели какво е това.  Тръгнали са от София ей така – да правят клечащи и разголени снимки, и са търсели мръсно място, изоставено и съсипано, и така са попаднали на паметника. Не е било нужно да бият толкова път – спокойно са могли да го направят във всеки софийски подлез, а най-добре в подлеза на НДК, където разрухата, безобразните графити и мирисът на урина са в изобилие. 
Не се сърдете на Рут Колева – тя откъде да научи за Априлското въстание, за борбите на българския народ и за антифашистката борба. В нейните учебници е писало, че тогава всичко е било ОК. А Априлското въстание е „бой на две махали“ според виден историк, бивш министър на войната.
Не се сърдете на Рут Колева и за поста ѝ във фейсбук – тя откъде да знае, че Възраждане и възродителен процес са различни неща. Нищо, че дядо ѝ бил опълченец. 
Не се сърдете на Рут Колева. 
Сърдете се на тези екземпляри, които превърнаха българския пейзаж (предприятия, фабрики и заводи) в руини и в декори за клипове. 
Сърдете се на тези, които превърнаха паметниците в писоари и в стени за драскане и писане на цинизми. 
Сърдете се на тези, които гръмнаха Мавзолея, които събориха паметника пред НДК, които искаха и искат да махат паметници в София и Пловдив, които освиниха руските паметници. Някога се напъваха да махат войнишките паметници, че били малки и грозни, сега са погнали други паметници. Сърдете се на вандалите, които бутат паметни плочи по гробища и си правят селфита, като показват среден пръст пред портрета на Левски. 
Сърдете се на тези, които се радваха и величаеха певиците от Pussy Riot (в превод: Бунт на котенце), които се снимаха полуголи в руски храмове. 
Между другото, преведете и обяснете на децата си, ако смеете, какво значи името на групата.
Сърдете се на тези, които смятат, че омразата, злобата, разделението и забравата са най-важното нещо в света. 
Сърдете се на тези малоумници, които смятат, че преди тях не е имало нищо и че те са солта на земята – единствената сол.
А на Рут Колева и на тия от модното списание толкова им е и акълът, и моралът, и разбиранията. И най-страшното е, че няма как да бъде друго.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.