Едно здраво общество порицава простотията и безграничния комерсиализъм

Едно здраво общество порицава простотията и безграничния комерсиализъм
08-11-2022г.
0
Кристиян Шкварек

Дължа да напиша няколко думи за скандала, който надробих. 

На 25-ти октомври жител на Перущица ми писа относно фотосесията на певицата Рут Колева на паметника в града. На следващия ден публикувах снимките от нея с обръщение към Рут, споделено впоследствие от хиляди и препечатано масово от медиите. Стигна се до там да бъде пуснат сигнал срещу певицата в Прокуратурата от кметицата на Перущица. 

Искам да кажа, че тъкмо кметът на Перущица е последният, който според мен има правото да упреква, камо ли да съди някого за поругаване на този паметник. Защото именно той не е направил нищо за това паметникът да не е в потресаващото си състояние. 

Да, действията на певицата и списанието са свинщина, която правилно бе порицана от обществото. (С изключение, естествено, на Дневник, които се хвърлиха да оправдават едно от лицата на общността си). 

Но не смятам, че е редно да обръщаме случая в публично горене на вещици, още по-малко рамо до рамо с администрацията - била тя общинска или държавна, отговорна този паметник да стои порутен, надраскан и смърдящ на урина. 

Завърших оригиналната си публикация, от която тръгна този скандал със следните думи, останали изглежда на заден план, с които бих желал да завърша и сега: 

"Надявам се, все пак, той да породи някаква обществена реакция, достатъчна за това поне колегите ѝ артисти или издателят ELLE България да си вземат поука, че подобно отношение към паметници на мъченици не е допустимо. 
А още повече се надявам пък подобен шум около Рут и постъпката ѝ да привлече достатъчно внимание към състоянието на самия паметник, за който изглежда държавата и обществото ни напълно са забравили. Нищо от това, което Рут е направила не може да се сравнява по оскверняване с онова, което държавата и обществото ни НЕ СА направили, че да достигне паметникът до текущото си окаяно състояние. 
Едно здраво общество порицава простотията и безграничния комерсиализъм. Но преди това, още повече, се грижи за паметниците си. Нещо, което изглежда сме пропуснали да направим с този паметник доста преди на него да реши да клечи някаква наша звезда."

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.